Vervangits header
Vervangits 01

PROGRAMMA

Het project bestond uit een omvangrijk programma. Enerzijds omvatte het de bouw van een eengezinswoning, anderzijds de oprichting van een opslagloods met bijhorende, vrijstaande kantoorruimte en aparte ontsluiting.

Vervangits 02
Vervangits 03

CONCEPT

Het concept van de woning is drieledig: impact, integratie en coherentie werden verweven tot een verrassend en uitdagend geheel. Door het woonhuis een volledige verdieping te verzinken kon een aanzienlijk woonvolume worden gerealiseerd met een beperkte, visuele impact op de directe omgeving.

De ingegraven verdieping heeft bijkomend als voordeel dat de slaapkamers een extra geborgen gevoel creëren, maar toch voldoende licht en lucht krijgen via de verzonken binnentuin. De beperking van de impact werd ook doorgetrokken in de sobere architectuur met hellend dak en horizontale gevelband. Dit zorgt voor een optimale integratie in de landelijke omgeving.

Door het gesloten karakter aan de voorzijde en het sterk open karakter aan de achterzijde - in combinatie met een strategische zichtwand in beton - ontstaat ook een perfecte balans tussen het private en publieke deel van het project.

De opslagloods werd iets dieper op het terrein ingepland, haaks op de inplanting van het woonhuis. Door deze te ontwerpen in dezelfde architectuur en materialisatie als het woonhuis werd een coherent geheel bekomen, zowel qua vorm als qua inplanting.

Vervangits 04

Impact, integratie en coherentie werden verweven tot een verrassend en uitdagend geheel.

 • Ligging
  Hooglede / Gits

 • Programma
  Vrijstaande ééngezinswoning en opslagloods

 • Type
  Residentieel & Industrieel

 • Bouwwijze
  Traditioneel en prefab/industrie

 • Aard
  Nieuwbouw

 • Opdracht
  Ontwerp - Vergunning – Uitvoering

 • Projecttermijn
  2018 - 2020

Vervangits 05
Vervangits 06

MATERIALITEIT

De materialen van zowel het woonhuis als de opslagloods beperken zich tot een gelijmde baksteen met zwart aluminium schrijnwerk en een dak in zink met staande naad. De horizontale gevelband werd gerealiseerd door middel van een stalen U-profiel.

Voor de zichtbare betondelen van het project, de wanden van de verzonken binnentuin, de zichtbare keldermuren in het interieur en de zichtwanden tussen het private en publieke gedeelte werd bewust gekozen voor het karakter van een gestorte beton met plankenbekisting.

Binnen wordt het strakke, witte interieur aangevuld met warme, natuurlijke accenten in verschillende toepassingen in hout, natuursteen en textiel.

Vervangits 07
Vervangits 08
Vervangits 09