Valozon header
Valozon 01

UITGANGSPUNT

Het bestaande woonhuis en een aantal bijgebouwen werden gesloopt in het kader van het oprichten van een nieuwe, performante woning, die voldoet aan de hedendaagse noden en eisen m.b.t. energie en isolatie.

De bestaande, langwerpige schuur links vooraan het terrein is voorzien om herbouwd te worden. Deze zal in het bijzonder ook tijdelijk dienst doen als wooneenheid in de periode dat de bouwheer zelf de nieuwe woning opricht.

Valozon 02

Door het woongebouw in een L-vorm te voorzien, ontstaat een gezellig binnenplein.

 • Ligging
  Zonnebeke

 • Programma
  Vrijstaande ééngezinswoning & bijgebouw

 • Type
  Residentieel

 • Bouwwijze
  Traditioneel

 • Aard
  Nieuwbouw

 • Opdracht
  Opdracht: Ontwerp - Vergunning - Uitvoering

 • Projecttermijn
  2017 - 2019

Valozon 03
Valozon 04

CONCEPT

Het ontwerp beoogt een eenheid tussen het hoofdgebouw, de bestaande bijgebouwen en de nieuwe langwerpige schuur, die wordt herbouwd. Door het woongebouw in een L-vorm te voorzien, met de schuur in het verlengde, ontstaat een gezellig “binnenplein" dat zorgt voor de nodige afscherming, maar dat tegelijkertijd het uitzicht op de omgeving behoudt.

Het woongebouw - dat bestaat uit een hoofdvolume met twee volwaardige bouwlagen - verwijst met z'n statige voorgevel naar een landelijke herenwoning. Het dwarse, achterliggende volume verhoudt zich ondergeschikt tot het hoofdvolume.

Valozon 05
Valozon 06
Valozon 07

MATERIALITEIT

De gevels werden afgewerkt met een klassieke, landelijke gevelsteen met accenten in natuursteen en hout. Het dak werd afgewerkt met donkerkleurige kleipannen.

Met het oog op de algemene eenheid van het volledige hof, werd ook de langwerpige schuur in dezelfde materialen ontworpen.

Valozon 08